niedziela, 24 lipca 2016

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Dzieciaki wróciły z dwutygodniowych wakacji z dziadkami. Postanowiłam przygotować dla nich coś, co naprawdę lubią, choć nie było to wcale łatwe zadanie, bowiem kuchnię mojej mamy ciężko jest przebić (jak pomidorówka, to tylko babci Ani, moja nawet nie ma się co równać z babciną). Kiedyś jednak chłopcy zdradzili mi, że robię lepsze klopsy niż babcia! Tym razem jednak przygotowałam je w nieco lżejszej wersji - nie z szynki wieprzowej, ale z mięsa indyczego.  

Składniki:

1 kg piersi z indyka
2 marchewki
2 pietruszki
½ selera
1 por
4 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
4 łyżki posiekanego koperku
4 dojrzałe pomidory
sól
pieprz

Włoszczyznę obrać i umyć. Włożyć do płaskiego dużego rondla wraz z przyprawami i zalać wodą tak, aby przykryła ona warzywa, ale sięgała nie więcej niż do połowy wysokości rondla. Gotować do momentu aż włoszczyzna będzie miękka, następnie wyjąć warzywa i przecedzić wywar.

W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Formować duże kule (ok. 5-7 cm średnicy) i wkładać je do wrzącego, przecedzonego wcześniej wywaru. Klopsy powinny być zanurzone w wywarze mniej więcej do połowy. Gotować ok. 20 min. przewracając od czasu do czasu. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze ok. 10 min. do momentu, aż pomidory się rozgotują. Doprawić do smaku solą i pieprzem.