niedziela, 4 grudnia 2011

Śląskie inspiracje na Barbórkę

Dziś Barbórka, Święto Górników, zatem doskonały dzień, aby zrobić obiad inspirowany kuchnią śląską. Najbardziej chyba rozpoznawalną potrawą z tego regionu są rolady z kluskami śląskimi i modrą (czerwoną) kapustą. Zanim sama zaczęłam robić taki obiad w domu, jadłam go tylko dwa razy - pierwszy raz na weselu w okolicach Gliwic, drugi raz w karczmie Ochodzita w Koniakowie w Beskidzie Śląskim. Danie pyszne i niezbyt trudne do samodzielnego wykonania, dlatego w mojej kuchni zadomowiło się na dobre. Poniżej podaję przepisy, z których ja korzystam przygotowując ten tradycyjny śląski obiad.

Rolady

Przepis inspirowany oryginalną śląską recepturą, jednak po kilku latach stosowania ulepszony według mojego własnego smaku.

Składniki na 4 porcje:

4 płaty mięsa wołowego, podłużne, najlepiej z udźca
4 plastry boczku wędzonego
1 ogórek kiszony
pół cebuli
musztarda
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Mięso rozbić. Ogórek pokroić wzdłuż na ćwiartki, a cebulę w cienkie słupki. Każdy płat mięsa posmarować z jednej strony musztardą. Położyć na nim plaster boczku i posypać pieprzem oraz odrobiną soli (w zależności od tego jak bardzo słone są ogórki kiszone i boczek). Na krótszym brzegu ułożyć ćwiartkę ogórka oraz słupek cebuli i zawinąć. Związać nicią lub spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć rolady. Przełożyć do brytwanny lub naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni aż będą miękkie (co najmniej godzinę), podlewając najpierw wodą, a potem sosem powstałym przy pieczeniu.

Kluski śląskie

Ponieważ w moim domu rodzinnym nigdy nie robiło się klusek śląskich, dlatego gdy ja sama robiłam je po raz pierwszy musiałam sięgnąć po gotowy przepis. Było to siedem lat temu. W miesięczniku "Kuchnia" trafiłam wówczas na artykuł pt. "Na heklowanym obrusie" (nr 10/2004) poświęcony kuchni śląskiej. Wg tego przepisu robię je do dziś.

Składniki na 3-4 porcje:

10 średnich ziemniaków
3 garście mąki ziemniaczanej
1 mała garść mąki pszennej
sól

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem i odstawić, aby trochę wystygły. Kiedy są jeszcze ciepłe, dodać mąkę ziemniaczaną, a jeśli ciasto będzie nadal wilgotne, to dodać również mąkę pszenną. Doprawić solą i wyrobić. Jeśli masa "nie będzie się trzymać", co zdarza się, gdy ziemniaki za bardzo wystygły, można dodać 1 białko z jaja. Uformować nieco spłaszczone kuleczki i z jednej strony zrobić palcem zagłębienie, w którym później zatrzyma się sos. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzucać delikatnie po jednej klusce, a od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.

Kluski śląskie pasują nie tylko do rolad, ale nadają się również idealnie na samodzielne danie. Wystarczy okrasić je podsmażonym na patelni boczkiem lub polać sosem grzybowym i będą gotowe do spożycia.

Modro kapusta

Czerwoną kapustę robię tak jak od niepamiętnych czasów przygotowywała ją moja mama. Nie jest to może zupełnie śląski przepis, ale zawsze bardzo ją lubiłam.

Składniki:

1 mała kapusta czerwona
sól
pieprz
kilka goździków
1 cebula
ocet
oliwa

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać goździki i sól i ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i skropić octem, aby kapusta "odzyskała" kolor. Dodać pokrojoną w kosktę cebulę i doprawić oliwą oraz pieprzem. Gdyby nie była dość słona można jeszcze dosolić.

Kuchnia śląska należy do moich ulubionych, dlatego pewnie częściej będę prezentować ją na moim blogu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz