Dziś Barbórka, pora zatem na kolejne spotkanie z kuchnią śląską. Do niedawna nawet nie miałam pojęcia o istnieniu takiego dania jak ciapkapusta! Owszem znałam kapustę z dodatkiem gniecionego grochu, ale z ziemniaczanym purée? Okazuje się, że jest to całkiem udane połączenie. Ciapkapusta stanowi zazwyczaj dodatek do dań mięsnych takich jak żeberka, czy smażona kiełbasa, jednak z powodzeniem można jeść ją także jako samodzielną potrawę.
Składniki dla 4-6 osób:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
50 dag kiszonej kapusty
20 dag wędzonego surowego boczku
1 liść laurowy
4 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie dodać masło i utłuc na purée.
W międzyczasie kapustę opłukać i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w głębszym rondlu. Gdy wytopi się tłuszcz dodać kapustę i smażyć razem kilka minut, następnie dodać liść laurowy, ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, uzupełniając wodę w miarę potrzeby. Gdy kapusta będzie miękka dodać purée, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz