Zima przyszła późno, ale wygląda na to, że wcale nie zamierza póki co odpuścić. W takim mroźnym okresie zazwyczaj jemy więcej gęstych pożywnych zup i rozgrzewamy się herbatą. Z dodatkiem imbiru i aromatycznych przypraw rozgrzewa znakomicie i daje energetyczny zastrzyk, szczególnie, że naszą rodzinę zaatakował jakiś paskudny wirus (imbir ma działanie odkażające).
Składniki na dzbanek o pojemności 1,5-2 l:
2-3 łyżki czarnej herbaty liściastej
1 niewielki kawałek świeżego imbiru
kilka plastrów pomarańczy ze skórką
kilkanaście sztuk goździków
cynamon (kora)
Do dzbanka wsypać herbatę. Imbir obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do dzbanka wraz z plastrami pomarańczy i przyprawami. Zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut aż herbata się zaparzy.
Do posłodzenia zimowej herbaty idealnie nadaje się miód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz