Grzybów w lasach wciąż jak na lekarstwo. Na Mazowszu pojawiły się na chwilę po opadach z zeszłego tygodnia, ale zniknęły wraz z nadejściem kolejnych upałów. Pozostaje zatem ratować się pieczarkami. Okazuje się, że wyśmienicie smakują w towarzystwie brukselki!
Składniki na 4 porcje:
200 g pieczarek
200 g brukselki
1 łyżka masła
150 g śmietany
sól
pieprz
tarty parmezan
400 g makaronu
Grzyby i brukselkę umyć. Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić (zostawić niewielką ilość wody z gotowania) i każdą przekroić na pół. Pieczarki pokroić (mniejsze wystarczy przekroić tylko na pół, większe pokroić na plasterki) i usmażyć na patelni na maśle. Gdy będą miękkie, dołożyć brukselkę, chwilę smażyć wszystko razem, następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać wodę z gotowania brukselki.
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz