Dni coraz cieplejsze, pozostanę więc w temacie sałatek. Tym razem proponuję coś o nieco egzotycznej nucie, dzięki dodaniu do najbardziej popularnej sałaty masłowej mango i awokado. To smak, który przywodzi na myśl rajskie wakacje! A do sałat z dodatkiem owoców idealnie nadaje się słodki sos musztardowo-miodowy.
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1 biała papryka
1 czerwona cebula
1 garść kiełków
Sos musztardowo-miodowy:
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Warzywa umyć. Liście sałaty porwać na drobne kawałki. Mango i awokado obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Wszystkie warzywa oraz kiełki włożyć do miski.
Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z musztardą i miodem, następnie dodać oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę.
Dodać sos do sałatki i całość delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz