Gdy gotuję świąteczny żur, zawsze robię to na bazie dwóch rodzajów surowej białej kiełbasy: tradycyjnej, tej grubszej oraz cieńszej, którą często można kupić w postaci zrolowanej, spiętej drewnianym patyczkiem, żeby w czasie gotowania się nie rozpadła. Grubą kiełbasę kroję potem w plasterki i dodaję do zupy, natomiast cienką podsmażam na patelni grillowej i kładę na świątecznym stole. Nie dość, że ładnie wygląda, to jest naprawdę smaczna i na ciepło, i na zimno z dodatkiem chrzanu.
Składniki:
1/2 kg białych zrolowanych kiełbasek
niewielka ilość smalcu do smażenia
Kiełbasę wykorzystać do ugotowania żurku, następnie ostudzić.
Patelnię grillową posmarować niewielką ilością smalcu i dobrze rozgrzać, po czym usmażyć na niej kiełbasę.
Można podawać jako ciepłą przystawkę lub na zimno, z dodatkiem chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz