Burgery już jakiś czas temu rozgościły się nad Wisłą i w dzisiejszych czasach są już czymś więcej niż fastfoodem z sieciowych barów. Trafiły do menu restauracji i coraz większą wagę przykłada się do produktów, z których są przygotowywane. Moje dzieci je uwielbiają, dlatego od czasu do czasu, choćby właśnie z okazji Dnia Dziecka, przygotowujemy swoje własne w domu.
Składniki na 4 porcje:
4 bułki
4 plasterki surowego wędzonego boczku
4 plasterki pomidora
4 plasterki czerwonej cebuli
kilka plasterków ogórków konserwowych
0,5 kg mięsa wołowego, najlepiej z łopatki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
niewielka ilość tłuszczu do smażenia
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka pikantnej wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
Mięso umyć, oczyścić z błon i żyłek, następnie zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, uformować okrągłe, płaskie kotlety i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni grillowej. Pod koniec smażenia na patelni ułożyć także plasterki boczku, pomidora i cebuli.
W międzyczasie wymieszać składniki sosu, a bułki przekroić na połówki i podpiec w piekarniku, by były chrupkie. Na dolnej części każdej podgrzanej bułki ułożyć kotlet, polać sosem, a na nim położyć plasterek boczku. Na wierzchu położyć warzywa. Przykryć drugą częścią bułki i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz