Lato lubię przede wszystkim za owoce. Po truskawkach i czereśniach przyszedł czas m.in. na moje ulubione morele. To jeden z najbardziej uniwersalnych owoców. Morele świetnie smakują świeże, można je suszyć, idealnie nadają się na dżemy, ale także jako dodatek do mięs i sałatek. Dziś polecam pikantną sałatkę z żółtym serem i morelami. Ser można zastąpić duszoną piersią z kurczaka i w tej wersji też smakuje wyśmienicie.
Składniki:
150 g żółtego sera
5-6 dojrzałych morel
1 puszka kukurydzy
1 papryczka chili
Sos:
1 łyżka jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Ser pokroić w kostkę. Morele umyć, usunąć pestki i także pokroić w kostkę. Papryczkę umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Wszystkie składniki połączyć.
Przygotować sos: do jogurtu dodać majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Dodać sos do sałatki i całość delikatnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz