Pomiędzy jednym, a drugim wakacyjnym wyjazdem, dzieciaki spędziły weekend w domu. Mimo upału na obiad zażyczyły sobie... barszcz czerwony. Zawsze mam problem, co zrobić z burakami, które wykorzystuję do ugotowania zupy. Część z nich wkrawam do barszczu, ale dużo zostaje i często potem ląduje w śmietniku, mimo, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. W taką pogodę jak teraz najlepiej sprawdzają się lekkie przekąski, dlatego tym razem postanowiłam wykorzystać ugotowane buraki do przygotowania aromatycznej i zdrowej sałatki.
Składniki na 4 porcje:
1 duża główka sałaty
3-4 ugotowane słodkie buraki
150 g koziego sera typu brie
100 g pestek dyni
Sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 łyżeczki octu winnego
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
Liście sałaty umyć, osuszyć, następnie porwać i ułożyć na talerzach. Buraki pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie.
Przygotować sos: oliwę połączyć z wodą i octem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz miód, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Polać sosem sałatę i buraki. Ser pokroić na plasterki i ułożyć na burakach. Na końcu uprażyć na suchej patelni pestki dyni i posypać nimi sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz