Większość świątecznych potraw jest dość pracochłonna, choćby pasztety, czy jajka wypełnione rozmaitymi rodzajami farszów. Do najłatwiejszych i wymagających najmniej pracy należą sałatki. Dziś proponuję wyjątkowo prostą, wykorzystującą gotowe składniki, ale oczywiście z jajkami, których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć.
Składniki:
5 jajek na twardo
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
1 por
1/2 jabłka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
rzeżucha lub kiełki do przybrania
Jajka pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Pora umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć wszystkie składniki do miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki. Przed podaniem ozdobić rzeżuchą lub kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz