wtorek, 4 kwietnia 2017

Wokół świątecznego stołu: faszerowane jajka w stylu śródziemnomorskim

Z jajkami jest trochę tak jak... ze śledziami. Na każdą Wigilię Bożego Narodzenia staram się przygotować jakąś nową przystawkę ze śledzi, a z kolei na Wielkanoc próbuję wykreować kolejną odsłonę jajek faszerowanych. Nie jest łatwo, bo często mam wrażenie, że wszystko już wcześniej było. Czasem jednak pomysły przychodzą do głowy bardzo spontanicznie. Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską i zawsze staram się mieć w lodówce jakieś składniki do przygotowywania dań z tego regionu, choćby słoik oliwek, czy suszonych pomidorów. Okazuje się, że doskonale komponują się także z jajkami!

Składniki:

6 jajek
6 łyżek startego parmezanu
kilka suszonych pomidorów marynowanych w oleju
12-15 czarnych oliwek
suszone oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju spod pomidorów

listki świeżej mięty lub bazylii do przybrania

Jaja ugotować na twardo. Gdy ostygną, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Do miseczki przełożyć żółtka ze wszystkich jajek i rozgnieść je widelcem. Dodać parmezan. Pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Dodać warzywa do jajek i sera. Całość doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Farsz nie może być zbyt suchy, ale też nie powinien być zbyt mocno nasączony tłuszczem, więc ilość dodanego oleju zależy w dużej mierze od wielkości żółtek oraz ilości dodanych kawałków pomidorów.

Farszem wypełnić miejsca po żółtkach. Każde jajko ozdobić miętą lub bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz