Chciałoby się napisać, że dni są coraz dłuższe i coraz cieplejsze, a maj to najlepszy moment, by otworzyć sezon grillowy. Niestety pogoda płata figle i raz świeci słońce, a raz... pada śnieg! Coraz bliżej jednak do wakacji, więc pora przejść na lżejszą dietę, bogatszą w warzywa, uboższą w potrawy mięsne. Dziś proponuję sałatkę z grillowanymi warzywami inspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Najlepiej byłoby warzywa faktycznie przygotować na grillu, ale jeśli aura na to nie pozwoli, można to zrobić z wykorzystaniem patelni grillowej.
Składniki:
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
1 zielony ogórek
2 pomidory
2 garście ciemnych oliwek Kalamata
oliwa w przypadku smażenia warzyw na patelni grillowej
150 g sera feta
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka zielonego pesto (z rukoli)
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię, cebulę i ogórka obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na grillu lub patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu, żeby warzywa go nie wchłonęły. Pozostałe, świeże jarzyny również pokroić w kostkę. Dodać oliwki.
Grillowane warzywa ostudzić i dodać do świeżych.
Przygotować sos: pesto wymieszać z musztardą oraz z octem, następnie dodać oliwę i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać do sałatki.
Całość dokładnie wymieszać i posypać pokruszonym serem feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz