Początek maja to najlepszy czas na... kuchnię ekologiczną. Zamiast kupować w sklepie szpinak, czy rukolę, wystarczy wybrać się kawałek za miasto i na każdej łące znajdzie się młodą pokrzywę i liście mlecza (mniszka lekarskiego). Z pokrzywy można ugotować zupę, zaś liście mlecza idealnie nadają się na przepyszną sałatkę. Robię ją właściwie co roku, z dodatkiem rozmaitych warzyw. Mniszek naprawdę nieco przypomina rukolę, choć ma też charakterystyczną lekką goryczkę. Na sałatkę najlepiej nadają się młode listki, zebrane w pierwszych dniach maja. Później będą już twarde i łykowate.
Składniki:
1 "pęczek" (ok.50-60 liści) mniszka lekarskiego
2 pomidory
1 świeży ogórek
3-4 ogórki konserwowe
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka dymki
Sos vinegret:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Liście dokładnie opłukać. Odciąć łodyżki, pozostałe części pokroić w paski grubości ok 1 cm. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na ćwiartki. Pozostałe warzywa pokroić na plasterki. Dymkę umyć i drobno pokroić. Włożyć wszystko do miski.
Przygotować sos: musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i miód do smaku, następnie dolewać powoli oliwę i mieszać aż powstanie jednolity sos. Czosnek drobno posiekać i dodać do sosu.
Dodać sos do sałatki i całość delikatnie wymieszać. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz