Dałam ostatnio dzieciom do szkoły winogrona. I wszystkie przyniosły z powrotem. Tego dnia robiłam akurat miskę sałaty na obiad i przypomniałam sobie świetny przepis Nigelli Lawson łączący arbuza z fetą i oliwkami. Bez namysłu dorzuciłam winogrona do mojej sałatki, bo połączenie słodkich owoców ze słonym serem i oliwkami to jedna z moich ulubionych kompozycji smakowych. Takie danie, schłodzone, prosto z lodówki, idealnie nadaje się na lekki obiad w upalne dni.
Składniki:
1 główka sałaty
1 duża kiść winogron
1 czerwona papryka ramiro
1 biała podłużna papryka
kilkanaście czarnych oliwek
1/2 cebuli
150 g sera feta
Sos vinegret:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Warzywa i winogrona umyć. Liście sałaty porwać na drobne kawałki. Dodać winogrona. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je na plasterki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Oliwki przekroić na połówki. Ser pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki.
Wstawić do lodówki, by sałatka dobrze się schłodziła.
W międzyczasie przygotować sos: musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i miód do smaku, następnie dolewać powoli oliwę i mieszać aż powstanie jednolity sos.
Dodać sos do sałatki i całość delikatnie wymieszać. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz