Dynia doskonale nadaje się na zupę. Za każdym razem można przyprawić ją inaczej i z jednej dyni można zrobić kilka rodzajów zup! W poprzednich latach robiłam już klarowną zupę dyniową (jak rosół, z kawałkami dyni i gotowanego mięsa) oraz pikantną, rozgrzewającą o konsystencji kremu, którą lubię chyba najbardziej. Tym razem postanowiłam przygotować wersję kremu "na słodko" z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw. Wyszła bardzo smacznie i o dziwo smakowała nawet mojemu mężowi, który nie jest specjalnym amatorem tego jesiennego warzywa.
Składniki:
1 kg dyni
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 por
4 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 laska cynamonu
kilka goździków
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
płatki migdałów
śmietana
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać ok. 1 l zimej wody. Dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, następnie wyjąć pietruszki, selara i pora. Dynię obrać, umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do wywaru wraz z cynamonem i goździkami i gotować do momentu aż dynia zacznie się rozpadać. Wówczas wyjąć wszystkie przyprawy, a resztę zmiksować (dynię wraz z marchewką i wywarem). Zupa powinna mieć gęstą, aksamitną konsystencję. Doprawić cukrem z wanilią i zagotować.
Podawać ze śmietaną i płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz