wtorek, 9 maja 2017

Sałatka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami

Chciałoby się napisać, że dni są coraz dłuższe i coraz cieplejsze, a maj to najlepszy moment, by otworzyć sezon grillowy. Niestety pogoda płata figle i raz świeci słońce, a raz... pada śnieg! Coraz bliżej jednak do wakacji, więc pora przejść na lżejszą dietę, bogatszą w warzywa, uboższą w potrawy mięsne. Dziś proponuję sałatkę z grillowanymi warzywami inspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Najlepiej byłoby warzywa faktycznie przygotować na grillu, ale jeśli aura na to nie pozwoli, można to zrobić z wykorzystaniem patelni grillowej.

Składniki:

1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
1 zielony ogórek
2 pomidory
2 garście ciemnych oliwek Kalamata

oliwa w przypadku smażenia warzyw na patelni grillowej

150 g sera feta

Sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżeczka zielonego pesto (z rukoli)
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię, cebulę i ogórka obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na grillu lub patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu, żeby warzywa go nie wchłonęły. Pozostałe, świeże jarzyny również pokroić w kostkę. Dodać oliwki.

Grillowane warzywa ostudzić i dodać do świeżych.

Przygotować sos: pesto wymieszać z musztardą oraz z octem, następnie dodać oliwę i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać do sałatki.

Całość dokładnie wymieszać i posypać pokruszonym serem feta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz