wtorek, 8 maja 2018

Królik w śmietanie

Nie pamiętam już, kiedy ostatnio przygotowałam jakąś potrawę z królika. Gdy dzieci były małe, często gościł na naszym stole, potem niestety popadł w zapomnienie. Postanowiłam więc odświeżyć jeden z najbardziej klasycznych przepisów na ten gatunek mięsa, czyli na królika duszonego w śmietanie.

Składniki:

1 królik
2 cebule
1-2 łyżki masła
sok i skórka z połówki cytryny
1 gałka muszkatołowa
sól
pieprz
200 ml śmietany

Królika dokładnie oczyścić i podzielić na kawałki. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem i natrzeć startą skórką cytrynową. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

Cebulę obrać i pokroić na półplasterki.

W głębokim rondlu rozpuścić masło, następnie dokładnie obsmażyć każdy kawałek mięsa z obu stron. Pod koniec smażenia dodać cebulę. Gdy się zeszkli zalać mięso niewielką ilością wody (tak, by woda całkiem go nie przykrywała). Dusić pod przykryciem ok. 45 min., w miarę potrzeby uzupełniając wodę.

Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodać także nieco sosu z duszenia i rozprowadzić śmietanę, żeby potem się nie zważyła. Dodać do sosu, dokładnie wymieszać i całość zagotować.

Podawać z kaszą, makaronem lub ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz