poniedziałek, 10 września 2018

Kurburger, czyli burger z kurkami

Suche lato sprawiło, że w tym roku niewiele jest grzybów, przynajmniej na Mazowszu, gdzie ja zazwyczaj przemierzam lasy z koszykiem. Na szczęście na targowiskach można kupić kurki, bo moje dzieci zażyczyły sobie ostatnio... burgery z kurkami.

Składniki na 4 porcje:

4 bułki do burgerów
4 plasterki żółtego sera
4 liście sałaty
500 g mielonego mięsa wołowego, najlepiej z łopatki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
niewielka ilość tłuszczu do smażenia
100 g kurek
1 łyżka masła
4 plasterki czerwonej cebuli
sos barbecue

Mięso umyć, oczyścić z błon i żyłek, następnie zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, uformować okrągłe, płaskie kotlety i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni grillowej. 

W międzyczasie dokładnie oczyścić grzyby i usmażyć je na maśle. Bułki przekroić na połówki, na dolnej części każdej bułki ułożyć ser i podpiec w piekarniku, by bułki były chrupkie. Wyjąć z piekarnika, na częściach z roztopionym serem ułożyć liście sałaty, na nich grzyby, następnie kotlety, na samej górze zaś po plasterku cebuli. Całość doprawić sosem barbecue. Przykryć drugą częścią bułki i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz