wtorek, 2 kwietnia 2019

Łatwa sałatka z fetą i suszonymi pomidorami

Przedwiośnie i wczesna wiosna nie należą do moich ulubionych okresów, jeśli chodzi o kuchnię. Zimowe potrawy są już za ciężkie, a na nowalijki chwilę trzeba jeszcze poczekać (choć już pokazały się szparagi). O tej porze roku sięgam najczęściej po warzywa całoroczne oraz przetworzone, zamknięte w słoikach. Jednak dzięki wykorzystaniu takich półproduktów, można przygotować często bardzo szybko proste i smaczne danie. Do takich należy ta sałatka.

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie rukoli lub roszponki (100 g)
ok. 10 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki kaparów
200 g sera feta

Sos:

2 łyżki oleju od pomidorów
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
sól
pieprz
oregano

Sałatę umyć. Pomidory odsączyć, nie wylewając jednak oleju, następnie pokroić w paski. Kapary odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski.

Przygotować sos: olej połączyć z octem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier oraz przyprawy do smaku i całość wymieszać.

Dodać sos do sałatki i całość delikatnie wymieszać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz