Mam słabość do serów. Wszystkich. No, może z wyjątkiem twarogu... Deska serów to zawsze obowiązkowa pozycja w czasie wszystkich imprez, które organizuję. Ale sery przecież doskonale sprawdzają się jako składniki sałatek, żeby wspomnieć choćby sałatkę grecką z fetą, czy szopską z podobnym do fety bałkańskim serem solankowym. Sery pleśniowe w sałatkach spotyka się rzadziej, ale w zestawieniu z dojrzałymi pomidorami wcale nie ustępują solankowym!
Składniki na 4 porcje:
1 główka sałaty
2 opakowania sera typu camembert lub brie z ziołami
2 dojrzałe pomidory
oliwa
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Ułożyć na sałacie. Ser pokroić w niewielką kostkę i posypać nim warzywa. Całość obficie polać oliwą i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz