poniedziałek, 6 czerwca 2016

Dorsz atlantycki marynowany w białym winie i pieczony w folii aluminiowej

Sporo osób nie przepada za rybą pieczoną w folii aluminiowej. Mówią, że smakuje jak gotowana, albo nawet, że nie ma smaku. Jednak dobrze przyprawiona, z odpowiednimi dodatkami może smakować wyśmienicie, bowiem szczelnie zawinięta w folię przesiąka aromatami wszystkiego tego, co się w niej znajdzie. I jest o niebo zdrowsza od smażonej!

Składniki na 4 porcje:

1 kg dorsza atlantyckiego ze skórą
8 pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek bez pestek

Marynata:

50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka zielonego pesto
3 ząbki czosnku
sól 
pieprz 

Do wina dodać pesto oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i całość wymieszać.

Rybę umyć, osuszyć i podzielić na cztery kawałki. Każdy natrzeć marynatą i wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu każdy kawałek ryby ułożyć na folii aluminiowej, dodać po 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki (większe przekroić na ćwiartki) oraz po łyżce oliwek pokrojonych na plasterki. Dokładnie zawinąć i ułożyć w piekarniku na kratce. Pod spód włożyć głęboką blachę z wodą, do której w razie czego będzie kapał sos. Piec ok. pół godz. w temperaturze 200°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz