środa, 27 grudnia 2017

Makaron z porami i szynką dojrzewającą

Przed Świętami, przygotowując wieczerzę wigilijną, spędziłam w kuchni sporo czasu. Potrawy świąteczne należą do tych bardziej pracochłonnych, dlatego teraz, wracając do codziennych obowiązków, postawiłam na prostsze dania, a do takich zdecydowanie należą makarony. Wersja z porami i szynką parmeńską (lub szwarcwaldzką, lub serrano) należy do moich ulubionych.

Składniki dla 4-6 osób:

400 g makaronu wstążki
4 pory
100 g szynki dojrzewającej (parmeńska, szwarcwaldzka lub serrano)
1 łyżka masła
sól 
pieprz

Sos:

400 g śmietany (co najmniej 18%)
50 g startego sera parmezan
gałka muszkatołowa

Pory umyć i pokroić na plasterki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pory wraz z szynką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos: śmietanę podgrzać w rondelku, następnie dodać do niej starty ser i doprawić do smaku gałką muszkatołową. Gdy ser się rozpuści dodać sos do farszu, wymieszać i całość zagotować.

W międzyczasie ugotować makaron, następnie odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać sosem z porów i szynki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz