niedziela, 8 kwietnia 2018

Spaghetti z sosem warzywnym

Przez ostatni tydzień jedliśmy głównie to, co nam zostało po Świętach. W efekcie w piątek okazało się, że... mamy pustą lodówkę! Musiałam szybko improwizować i zrobić obiad z tego, co udało mi się znaleźć w domu. Zapraszam zatem na spaghetti z sosem warzywnym.

Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu spaghetti
1 czerwona papryka
1 cebula
kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże dojrzałe pomidory
kilkanaście zielonych oliwek
1 puszka (70 g) koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
oliwa do smażenia

100 g startego parmezanu

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, następnie umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki (duże pomidory pokroić w dużą kostkę), oliwki przekroić na połówki.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej paprykę z cebulą. Gdy zmiękną dodać pomidory i oliwki. Smażyć dalej razem przez chwilę, po czym dodać koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać niewielką ilość wody.

W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i dołożyć do gotowego sosu. Wymieszać wszystko na patelni, przełożyć na talerze i każdą porcję posypać serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz