wtorek, 17 kwietnia 2018

Ziemniaki smażone z chorizo

Już za chwileczkę, już za momencik zaczną pojawiać się nowalijki: botwinka, szparagi, potem młode ziemniaki i włoszczyzna. To jest ten moment, gdy przysłowiowo "nie ma co do garnka włożyć", ale to także ostatnie podrygi zimowej kuchni. Moje dzieci bardzo lubią dania jednogarnkowe, czy z patelni, zazwyczaj przygotowywane naprędce z tego, co akurat mamy w lodówce. Ostatnim hitem w naszym domu są ziemniaki smażone z chorizo.

Składniki na 4 porcje:

5 dużych ziemniaków
150 g surowej kiełbasy chorizo
2 cebule
1 czerwona papryka lub 2 papryczki chili (dodaję je tylko w wersji potrawy dla dorosłych)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano

niewielka ilość oliwy do smażenia

Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. Kiełbasę pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Patelnię grillową nasmarować oliwą. Gdy tłuszcz dobrze się rozgrzeje podsmażyć na nim ziemniaki z kiełbasą. Gdy lekko się zrumienią, dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć wszystko razem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz