wtorek, 5 czerwca 2018

Surówka z młodej kapusty

Przełom wiosny i lata kojarzy mi się przede wszystkim z daniami z młodej kapusty. W moim domu rodzinnym był taki zwyczaj, że zawsze, gdy po raz pierwszy w roku jadło się nowalijki, trzeba było jak najszybciej złapać tego, kto przy stole siedział obok, za ucho. Nie znam rodowodu tej zabawy, ale rok rocznie rytuał ten był powtarzany przy pierwszym daniu z młodej kapusty, zazwyczaj zasmażanej. Uwielbiam ją do dziś, ale przecież kapusta o tej porze roku świetnie nadaje się także na surówki!

Składniki:

1 niewielka główka młodej kapusty
3-5 marchwi
1 mała cebula
5 łyżek oliwy
sok z połówki cytryny
sól
pieprz

Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, pozbawić głąba i jak najdrobniej pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. 

Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie warzywa połączyć, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz