poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tarta gruszkowa z boczkiem i kozim serem

Za sprawą akcji "Jedz jabłka na złość Putinowi" dużo mówi się ostatnio o polskich jabłkach. Ale to przecież nie jedyne krajowe owoce, na które sezon właśnie się zaczął. Owszem, bardzo lubię jabłka, jednak w ostatnich dniach miałam straszną ochotę na gruszki. Jadłam kiedyś fantastyczne pieczone gruszki owinięte boczkiem. Przyszło mi do głowy podobne zestawienie, ale w postaci tarty. Nie każda tarta owocowa musi być przecież na słodko! Gruszki rewelacyjnie komponują się z wędzonym boczkiem, do tego mój ulubiony kozi ser i mamy danie, które można serwować od teraz nawet do później jesieni.

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki
125 g masła
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli 
bułka tarta

Przesiać mąkę, dodać masło i posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko i wodę, zarobić ciasto nożem i następnie zagnieść ręką. Ciasto włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do nasmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na tartę. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. 

Farsz:

10 plastrów wędzonego boczku
5 gruszek (najlepiej mniej dojrzałych)
2 ząbki czosnku
rozmaryn
sól 
pieprz
150 g twardego koziego sera

Na cieście ułożyć 5 plastrów boczku. Gruszki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i również pokroić na plasterki. Owoce rozłożyć na boczku, a pomiędzy kawałki gruszek włożyć czosnek. Posypać wszystko rozmarynem oraz solą i pieprzem. Przykryć pozostałymi plastrami boczku i posypać startym kozim serem. 

Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz