poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Bakłażan faszerowany warzywami

Mój mąż postanowił ograniczyć spożycie mięsa. To jeszcze nie całkowity wegetarianizm, ale pierwszy krok w tym kierunku, a dla mnie nie lada wyzwanie. Teraz oprócz obiadów dla dzieci, które najczęściej mają w składzie mięso, muszę także wspiąć się na wyżyny swojej kulinarnej kreatywności, by wyczarować jakieś niebanalne potrawy warzywne, szczególnie teraz, gdy na przednówku wybór warzyw jest ograniczony. Leczo i sałatkę grecką mamy już doskonale opanowane. Na pierwszy ogień - bakłażan faszerowany warzywami.

Składniki:

1 średni bakłażan
1 mała cebula
½ żółtej papryki
8-10 suszonych pomidorów
kilkanaście czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
sól 
pieprz
oregano
50 g mozzarelli

Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążyć miąższ pozostawiając nieco przy skórce. Wydrążony miąższ drobno pokroić. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej bakłażana i paprykę. Dodać suszone pomidory (większe pokroić w mniejsze kawałki), oliwki pokrojone na plasterki oraz kapary. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Całość smażyć razem jeszcze chwilę, następnie przełożyć farsz do wydrążonego bakłażana. Przykryć plasterkami mozzarelli. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz