Pozostanę jeszcze przy potrawach wegetariańskich. Choć dzisiejsza propozycja nie jest daniem dietetycznym, ani niskokalorycznym, to na wiosnę warto do codziennego menu wprowadzić więcej warzyw, szczególnie, że na rynku zaczynają się już pojawiać nowalijki, a dosłownie za moment rozpocznie się sezon na szparagi. W oczekiwaniu na tegoroczne młode jarzyny postanowiłam wykorzystać brokuł, który w polskich sklepach dostępny jest praktycznie przez cały rok. Teraz zapewne pochodzi z importu, ale w Polsce znajdują się jedne z największych w Europie upraw tego smacznego i zdrowego warzywa.
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu razowego typu wstążki (szerokie)
Sos:
1 brokuł
700 g śmietany
150 g sera typu roquefort
3-4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. W rondlu podgrzać śmietanę, pokruszyć ser i dodać go do śmietany. Dokładnie wymieszać, by ser całkowicie się rozpuścił. Doprawić do smaku startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Dodać brokuł i całość delikatnie wymieszać uważając, by kawałki warzywa się nie rozpadły.
Makaron ugotować i podawać z wcześniej przygotowanym sosem.
Wygląda apetycznie :) Jutro i ja spróbuję
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :-)
Usuń