poniedziałek, 30 maja 2016

Makaron z porem i pieczarkami

Praca, dom, jedno dziecko odebrać z przedszkola, drugie ze szkoły - prawdę mówiąc, w tygodniu na ogół nie ma czasu na przygotowywanie pracochłonnych i wymyślnych dań. Często trzeba zrobić coś na szybko lub improwizować, gdy w lodówce nie ma zbyt wielu produktów. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się makarony z rozmaitymi sosami. Dziś jedno z moich ulubionych zestawień - por i pieczarki.

Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu razowego typu wstążki (szerokie)

Sos:

2 pory
10 dużych pieczarek
1 łyżka masła do smażenia
400 g śmietany
1 łyżka musztardy
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz

½ pęczka natki pietruszki

Pory i pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło i udusić na nim warzywa. 

Śmietanę wymieszać z musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie przełożyć na patelnię. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Makaron ugotować i podawać z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz