piątek, 17 maja 2019

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Ostatni tydzień upłynął nam pod znakiem Białego Tygodnia. Siłą rzeczy pomiędzy powrotem ze szkoły, a udziałem w Mszy Św. nie było dużo czasu na przygotowywanie pracochłonnych posiłków. W takich momentach zawsze najlepiej sprawdzają się makarony, szczególnie takie, do których przygotowania wykorzystać można gotowe półprodukty.

Składniki na 4-6 porcji:

400 g makronu penne
2 łyżki zielonego pesto
10 suszonych pomidorów w oleju
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
150 g sera mozzarella
sól
pieprz

listki bazylii do przybrania

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

W międzyczasie pomidory odsączyć z oleju (nie wylewać!) i pokroić w paski. Oliwki pokroić na plasterki.

W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju spod pomidorów, dodać pomidory i oliwki, a gdy będą gorące, także pesto. Wszystko wymieszać. Dodać ugotowany makaron oraz pokrojony w paski ser. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą (trzeba uważać, by nie przesolić, bowiem większość składników jest już solona) i pieprzem.

Przełożyć na talerze i każdą porcję udekorować listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz