sobota, 4 maja 2019

Pieczony udziec jagnięcy

Majówka to dla mnie taka mała namiastka wakacji. Nie zawsze w tym okresie wyjeżdżam, jednak kilka dni wolnego pozwala nie tylko na oddech od pracy, ale także na spędzenie czasu z rodziną bez codziennego pędu, czy mijania się w drzwiach. Jest też czas na przygotowanie bardziej pracochłonnych potraw. W moim tegorocznym majówkowym menu znalazła się m.in. jagnięcina, która przypomina mi wakacje na Bałkanach. A przecież lato już prawie puka do drzwi, choć pogoda zdaje się tego nie zauważać.

Składniki na 4 porcje:

1 udziec jagnięcy (ok. 1,3-1,5 kg)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
rozmaryn

Mięso umyć, obrać z błon, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Czosnek obrać i ułożyć na mięsie. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, następnie podlać niewielką ilością wody i piec ok. 2 godz. w piekarniku w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Razem z mięsem można upiec także ziemniaki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz