sobota, 25 lutego 2012

Spaghetti bolognese

Spaghetti po bolońsku to chyba najprostsze danie, jakie znam. Do dziś się dziwię jak w czasach studenckich mogliśmy z przyjaciółmi kupować gotowy sos boloński w słoiku! Samodzielne wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu niż odgrzanie takiego gotowego sosu, a własny sos jest zdrowszy, nie zawiera konserwantów i zawsze możemy przygotować go zgodnie z własnymi gustami kulinarnymi.
W uproszczeniu sos boloński to mięso mielone z pomidorami i ziołami, ale oczywiście ile gospodyń na całym świecie, tyle własnych koncepcji na tę bardzo smaczną potrawę. Ja przedstawiam mój sposób na spaghetti bolognese.

Składniki na 4 porcje:

makaron spaghetti
oliwa do smażenia
1/2 kg mięsa mielonego (używam szynki wieprzowej)
1/2 kg świeżych pomidorów (zimą mogą być z puszki)
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki rosołu
sól
pieprz
bazylia
oregano
tarty parmezan do posypania

Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Chwilę smażyć. Gdy cebula się zrumieni a papryka zmięknie dodać mięso. Smażyć aż do momentu, gdy całe mięso nie będzie już surowe. Dodać pomidory i podlewać stopniowo rosołem w takiej ilości, aby sos nie był "za suchy" uważając jednak, by go za mocno nie rozwodnić. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz bazylią i oregano (do smaku). Jeśli sos będzie za mało "pomidorowy" można dodać koncentrat pomidorowy.
Ugotowany makaron położyć na talerzu, wyłożyć na niego sos i posypać parmezanem. Można ozdobić listkiem świeżej bazylii.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz