sobota, 27 kwietnia 2013

Ulubiona surówka moich chłopaków


Przyroda błyskawicznie nadrabia opóźnienia spowodowane długotrwałą zimą, jednak na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać. Na przednówku ciężko o młode świeże warzywa, a organizm domaga się witamin. Cały czas robię jeszcze "zimowe" surówki. Dziś do obiadu przygotowałam tę, którą moi chłopcy lubią chyba najbardziej - z porów z kukurydzą i jabłkiem. Lubię to zestawienie, ponieważ słodka kukurydza i jabłko równoważą ostry smak pora. Wydawałoby się, że surówka z porem smakować będzie tylko dorosłym, jednak dzieciaki także ją uwielbiają. Mój pięcioletni synek niejadek brał dziś dwie dokładki. To chyba wystarczająca rekomendacja.

Składniki:

2 pory
1 puszka kukurydzy
1 duże jabłko
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Pory umyć i pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć i dodać do porów. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Dołożyć majonez, doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. 

Prosto i smacznie.

Surówka pasuje także do dań z grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz