niedziela, 14 kwietnia 2013

Rukola z truskawkami


Deszcz zmył już prawie wszystkie połacie zalegającego śniegu i chyba można powiedzieć, że wreszcie przyszła wiosna. Niestety okres wegetacji roślin wydłużył się o ok. miesiąc, a mój organizm zdecydowanie domaga się warzyw i witamin. Dziś proponuję więc sałatkę z warzyw i owoców z importu, bowiem takie można kupić w polskich sklepach.

Składniki:

1 opakowanie rukoli (125 g)
10 truskawek

Sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżka przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonej szałwii
sól
pieprz

Rukolę i truskawki umyć. Truskawki pokroić w plaserki i wymieszać z rukolą. Przygotować sos: wymieszać sok z cytryny z wodą i musztardą. Dodać sól i pieprz, następnie dodać oliwę (dodaje się ją na końcu, ponieważ musztarda nie rozpuszcza się w oliwie). Doprawić sos szałwią i polać nim sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz