Deszcz zmył już prawie wszystkie połacie zalegającego śniegu i chyba można powiedzieć, że wreszcie przyszła wiosna. Niestety okres wegetacji roślin wydłużył się o ok. miesiąc, a mój organizm zdecydowanie domaga się warzyw i witamin. Dziś proponuję więc sałatkę z warzyw i owoców z importu, bowiem takie można kupić w polskich sklepach.
Składniki:
1 opakowanie rukoli (125 g)
10 truskawek
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonej szałwii
sól
pieprz
Rukolę i truskawki umyć. Truskawki pokroić w plaserki i wymieszać z rukolą. Przygotować sos: wymieszać sok z cytryny z wodą i musztardą. Dodać sól i pieprz, następnie dodać oliwę (dodaje się ją na końcu, ponieważ musztarda nie rozpuszcza się w oliwie). Doprawić sos szałwią i polać nim sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz