niedziela, 12 maja 2013

Ciasto o wymownej nazwie "pijak"


Dzisiejsza pogoda przypomina mi tę z ubiegłej soboty, kiedy wraz ze znajomymi zwiedzaliśmy Leszno i pobliską Rydzynę skąpane w kroplach deszczu. Gdy przemarznięci i przemoczeni wróciliśmy do domu, czekał na nas kominek, gorąca herbata i pyszne świeżutkie ciasto upieczone przez Paulinę. Biszkopt, masa budyniowa, herbatniki nasączone wódką i polewa czekoladowa - proste do wykonania i niebiańsko pyszne. Paulina upiekła dla nas w sumie trzy różne ciasta, ale pijak wszystkim smakował najbardziej, szczególnie dzieciom... Gdy dziś rano otworzyłam pocztę, czekał na mnie przepis na to fantastyczne ciasto. Mam nadzieję, że nie tylko mi poprawi humor w tę deszczową niedzielę. Nie mam co prawda kominka, ale do popołudniowej herbaty będzie idealne!

Składniki:

Biszkopt

3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać żółtka. Na końcu delikatnie mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę i piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa budyniowa

1/2 litra mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
1 żółtko

W połowie szklanki mleka rozrobić mąkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę rozrobioną w mleku i ugotować budyń. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować masło z żółtkiem i powoli dodawać ostudzony budyń. Wymieszać wszystko na jednolitą masę. Jeśli ktoś woli ciasto z większą ilością budyniu, można wykonać jej podwójną porcję.

Poncz do nasączenia biszkoptu

1 szklanka wody
2 łyżki cukru
kilka kropel soku z cytryny

Polewa

1/2 kostki margaryny
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody

Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder, kakao i wodę i wszystko wymieszać, by uzyskało jednolitą konsystencję, bez grudek.

Pozostałe składniki

herbatniki typu Peit Beurre
1/2 szklanki wódki

Z ostudzonego biszkoptu odciąć wierzchnią "skórkę" i pozostałe ciasto nasączyć ponczem, następnie wylać na biszkopt masę budyniową, na niej zaś układać herbatniki nasączone wódką. Na końcu polać polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz