wtorek, 21 kwietnia 2015

Keftedes, czyli klopsiki po grecku

Nie wiem, o co chodzi z tymi klopsikami, że dzieci tak je uwielbiają! Gdy w niedzielę zapytałam moich chłopców, co chcieliby na obiad, pięcioletni Jerzyk bez zastanowienia krzyknął, że klopsiki w sosie pomidorowym (które ostatnio jadł chyba nie dawniej niż dwa tygodnie temu). Postanowiłam tym razem przygotować je na wzór greckich keftedes. W zasadzie to niewiele różną się one od naszych - może tylko tym, że do mięsa oprócz standardowej przyrumienionej lub startej na tarce cebuli, dodaje się także rozmaite zioła: oregano, miętę, kmin rzymski, czasem cynamon. W niektórych przepisach pojawia się też odrobina rozdrobnionego sera feta (nie dodałam w obawie, że dla dzieciaków będzie to zbytnia ekstrawagancja kulinarna, a i tak kręcili nosami na dość intensywny aromat kminu). W Grecji keftedes funkcjonują trochę jak nasze kotlety mielone, je się je najczęściej bez dodatku sosów, ale istnieją także w wersji "marynowanej" (takim określeniem posługują się autorzy książki z kucharskiej, którą przywiozłam z Thassos), czyli po prostu w sosie pomidorowym. Sos robi się oddzielnie i dopiero na talerzu polewa się nim klopsiki lub można do niego włożyć klopsiki tuż przed podaniem.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale może być też mieszane, z dodatkiem np. jagnięciny)
2 cebule
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
kilka listków świeżej mięty
opcjonalnie 100g pokruszonego sera feta
sól
pieprz
mąka
oliwa do smażenia

Sos:

½ l soku pomidorowego
1 szklanka rosołu (najlepiej wołowego)
3 łyżki mąki
oliwa
3 ząbki czosnku

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Kmin rzymski utłuc w moździerzu. Listki mięty posiekać. Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, startą cebulę, zioła i ewentualnie fetę. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Uformować z masy mięsnej niewielkie kuleczki, obtoczyć je w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie.

W międzyczasie przygotować sos:

Niewielką ilość oliwy rozgrzać na patelni. Dodać mąkę i zasmażać 2-3 min. Następnie dodać sok pomidorowy. Wymieszać, by nie powstały grudki, następnie dodać rosół oraz drobno posiekany czosnek i dusić całość kilka minut na wolnym ogniu.

Gorące klopsiki włożyć do sosu, zagotować i od razu podawać - z ryżem lub młodymi ziemniakami.


W Grecji keftedes w sosie pomidorowym często serwowane są z frytkami. Niestety w wielu restauracjach po prostu kładzie się je na frytkach i całość polewa sosem, co niestety ani nie wygląda apetycznie, ani nie jest zbyt smaczne. Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu przepisów na te greckie klopsiki znalazłam zdjęcie tej potrawy zrobione w cypryjskiej restauracji. Klopsiki polane sosem umieszczone były w podłużnym naczyniu, które położone było na większym talerzu obok frytek. Można? Oczywiście, że tak!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz