poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka nicejska

Obiecałam sobie, że na wiosnę będę jeść więcej zdrowych potraw, sałatek, warzyw, ryb, nabiału itp. Niestety na przednówku ze świeżymi warzywami jest problem. Warzywa szklarniowe nie zawsze smakują tak jak powinny, a nigdy nie smakują tak jak gruntowe. W sobotę odwiedziła mnie koleżanka-wegetarianka, która na stałe mieszka we Francji. Na przystawkę zrobiłam sałatkę grecką. To taki przedsmak wakacji, na które w tym roku wybieram się ponownie do Grecji. Z pomidorami malinowymi wyszła całkiem w porządku, jednak pijąc francuskie wino i jedząc francuskie sery pomyślałam, że chyba właściwsza byłaby sałatka nicejska, którą uwielbiam. Mój tata wiele lat temu pracował we Francji i zaraził miłością do tej sałatki całą naszą rodzinę. Nie dość, że jest przepyszna, to spokojnie można jeść ją jako danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. I jest idealna na tą właśnie porę roku, bowiem większość składników jest dostępna także na przednówku. 

Składniki:

2 ziemniaki
4 jajka na twardo 
250 g fasolki szparagowej (świeżej, nie mrożonej!)
2 pomidory
1 czerwona papryka 
1 cebula
1 puszka tuńczyka (w kawałkach) 
kilkanaście filetów z anchois (w oleju) 
kilkanaście zielonych oliwek 
1 główka sałaty

Sos vinegret: 

5 łyżek soku z cytryny 
16 łyżek oliwy 
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
cukier

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową ugotować, ostudzić i pokroić na kawałki długości ok. 2 cm. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Wszystkie składniki włożyć do miski, następnie dodać odsączonego tuńczyka, fileciki anchois bez oleju oraz oliwki (w całości).

Przygotować sos: musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i cukier do smaku, następnie dolewać powoli oliwę i mieszać aż powstanie jednolity sos.

Dodać sos do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić. Tuż przed podaniem dodać sałatę porwaną na mniejsze kawałki i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz