wtorek, 9 lutego 2016

Sałatka śledziowa z porem i pieczarkami

Pozostanę jeszcze przy daniach rybnych, bo przecież dziś Śledziówka - nieco zapomniany już obyczaj, kultywowany niegdyś głównie w Małopolsce, gdy w przeddzień Środy Popielcowej objadano się śledziami, choć bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że najpierw objadano się wszystkim innym, a śledzie podawano już po północy, gdy oficjalnie zaczynał się Wielki Post. Mnie do jedzenia śledzi w każdej postaci nie trzeba namawiać! Sałatka będzie doskonała nie tylko na dzisiejszy wieczór, ale także jutro, jako postna przekąska do zabrania ze sobą do pracy.

Składniki:

250 g śledzi
2 pory
200 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Śledzie opłukać. Jeśli są zbyt słone można je wymoczyć przez 2 do maksymalnie 4 godzin. Następnie odsączyć i osuszyć. Pokroić na kawałki o wielkości 3-4 cm.

Pory i pieczarki umyć. Pory pokroić na plasterki. Pieczarki obrać i również pokroić na plasterki. Kukurydzę i groszek odsączyć.

Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz