niedziela, 7 lutego 2016

Tuńczykowy burger

Choć burgery uchodzą za niezdrowe uliczne jedzenie, to jednak są jednym z tych rodzajów dań, które pozwalają na niezwykłą kreatywność. Do bułki można włożyć dosłownie wszystko, a jedynym ograniczeniem jest fantazja i kubki smakowe przyrządzającego. Powoli do lamusa odchodzą ociekające tłuszczem i roztopionym serem hamburgery. Jak grzyby po deszczu wyrastają niewielkie bary serwujące burgery wegańskie i wegetariańskie. Niektóre propozycje są bardzo ciekawe, np. z całym serem camembert zamiast kotleta. Poeksperymentować można także samodzielnie w domu, najlepiej używając pełnoziarnistych bułeczek. Ja postawiłam dziś na burgera z filetem z tuńczyka.

Składniki - na 1 burgera:

1 pełnoziarnista bułka
1 liść sałaty
1 filet z polędwicy z tuńczyka
kilka plasterków cukinii
kilka pasków czerwonej i żółtej papryki
kilka plasterków czerwonej cebuli
sól 
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Sos:

1 łyżka jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka pikantnej tunezyjskiej pasty harissa
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oregano

Rybę umyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć (bez panierki!) na niewielkiej ilości oliwy. W międzyczasie na patelni grillowej usmażyć bez tłuszczu plasterki cukinii i paprykę. 

Przygotować sos: połączyć jogurt, majonez i harissę, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, po czym dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Bułkę przeciąć na pół i podpiec w piekarniku tak, by była ciepła i chrupiąca. Na dolnej części położyć liść sałaty, a na nim rybę. Posmarować tuńczyka sosem, następnie układać warzywa: cukinię, paprykę i cebulę. Przykryć całość drugą częścią bułki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz