niedziela, 22 maja 2016

Pieczona ośmiornica

Od kilku tygodni zastanawiamy się z mężem, gdzie spędzimy w tym roku wakacje. W ciągu dwóch ostatnich lat jeździliśmy na greckie wyspy. I chociaż Grecja jako kraj mnie nie zachwyca, to kuchnię ma jedną z najlepszych na świecie. Lubię nie tylko świeżą sałatkę grecką, ale przede wszystkim owoce morza, na czele z ośmiornicami, które łowi się w Morzu Egejskim i Jońskim. Zanim lato rozgości się u nas na dobre, postanowiłam przypomnieć sobie wakacyjne smaki i przyrządzić ośmiornicę w domu.

Składniki:

1 kg ośmiornicy
6 szalotek
8 pomidorków koktajlowych
6 ząbków czosnku
½ szklanki oliwy
150 ml białego wina
pieprz
oregano

½ pęczka natki pietruszki

Ośmiornicę zamrozić (na co najmniej dwie doby), by skruszała. Po rozmrożeniu oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Do brytfanny wlać oliwę i ułożyć w niej kawałki ośmiornicy oprószone pieprzem i oregano. 

Szalotki i czosnek obrać. Cebulki przekroić na połówki i ułożyć pomiędzy kawałkami ośmiornicy w brytfannie. Czosnek drobno pokroić i posypać nim ośmiornicę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po ok. 15 minutach polać ośmiornicę winem, następnie piec ok. 1 godz. od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzy. 15 min. przed końcem pieczenia włożyć do brytfanny przekrojone na połówki pomidorki.

Przed podaniem można posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz