Dziś znowu zrobiłam sałatkę z awokado. O tej porze roku jem go mnóstwo. Ma zbawienny wpływ na skórę. Jednak samo w sobie nie ma zbyt oryginalnego smaku, dlatego jest idealne jako składnik rozmaitych sałatek. Szczególnie dobrze smakuje z krewetkami. Do tego pikantny sos i gotowe! Danie proste i niezwykle smaczne.
Składniki na 4 porcje:
300 g roszponki
2 sztuki awokado
200 g gotowanych krewetek koktajlowych
Sos:
8 łyżek oliwy
1 papryczka chili
sok z połówki limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka musztardy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Oliwę wlać do szklanki lub kubka. Papryczkę umyć i drobno posiekać (wraz z nasionami). Dodać do oliwy i pozostawić na noc.
Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Awokado umyć, obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie, a na awokado ułożyć krewetki.
Przygotować sos: musztardę wymieszać z sokiem z limonki, następnie dodać oliwę z chili i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i polać sosem sałatkę.
Podawać od razu, ponieważ awokado szybko ciemnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz