wtorek, 3 maja 2016

Sałatka z awokado i sosem z pesto

Majówka powoli się kończy. Pogoda w tym roku była nawet łaskawa, więc sporo osób rozpoczęło zapewne sezon grillowy. Po mięsnym obżarstwie pora na coś lżejszego, najlepiej sałatkę ze zdrowych warzyw, np. z bogatym w witaminy awokado. Aby była smaczna, nie musi wcale zawierać wielu składników. Czasem wystarczą dwa, trzy i dobry sos, by taka sałatka stała się kulinarnym sukcesem. 

Składniki na 4 porcje:

mieszanka sałat (użyłam rukoli i roszponki)
2 sztuki awokado
2 dojrzałe pomidory

Sos:

8 łyżek oliwy
2 łyżki zielonego pesto (z rukoli)
sok z połówki limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka musztardy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. 

Przygotować sos: pesto wymieszać z musztardą oraz z sokiem z limonki, następnie dodać oliwę i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Obficie polać sałatę sosem. Awokado obrać i każde pokroić na osiem części. Pomidory także pokroić na osiem części. Ułożyć warzywa naprzemiennie na sałacie i oprószyć je solą i pieprzem. Podawać od razu, ponieważ awokado szybko ciemnieje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz