sobota, 29 października 2011

Sałatka nordycka

Ostatnio kilkoro znajomych powiedziało mi, że prezentuję na blogu same kaloryczne potrawy. Zapytali, kiedy przygotuję jakąś sałatkę. Zatem dziś będzie sałatka nordycka. Jedna z moich ulubionych. Świetnie nadaje się na przystawkę lub na lekki obiad. Jest też bardzo prosta w wykonaniu i przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. I ma fantastyczny smak.

6 porcji sałatki nordyckiej
Składniki:

sałata
śledzie w occie
wędzony łosoś
pomidor
świeży ogórek
sos vinegret (oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobina musztardy)
majonez

Na liściu sałaty ułożyć plaster łososia oraz plaster śledzia. Ryby przykryć plasterkami pomidora i ogórka. Można także dodać jajko na twardo - również pokrojone w plasterki (ja wolę wariant bez jajka). Polać wszystko sosem vinegret oraz zrobić kleks z majonezu (mała łyżeczka w zupełności wystarczy). Przykryć drugim liściem sałaty i znów ułożyć ryby i warzywa oraz polać sosem i ozdobić majonezem. Jest to porcja dla jednej osoby, bowiem sałatkę je się nakładając na talerz całą taką dwuwarstwową konstrukcję, którą kroi się jak tort - przez obie warstwy.
Moja mama na każdej z warstw kładzie jeden gatunek ryby - na dole śledzie a na górze łososia, ja jednak wolę, aby oba gatunki ryby były na obu warstwach.
Polecam nie tylko wielbicielom ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz