Pogoda za oknem bardziej przypomina jesienną niż zimową, dookoła szaleją wirusy i nietrudno o przeziębienie. Dlatego dziś polecam coś jednocześnie smacznego i bradzo zdrowego - ciasto marchewkowe. Już bardzo dawno go nie piekłam, a zawsze kojarzy mi się z zimą. Może to przez marchew, która jest dostępna i smaczna o tej porze roku, a może przez to, że ciasto ma korzenny aromat przypominający nieco smak piernika.
Składniki:
4 jajka
1 ½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 ¼ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
ok. ¾ - 1 kg marchewki
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Jajka ubić z cukrem. Powoli dodawać mąkę i olej cały czas ubijając. Na końcu dodać proszek do pieczenia, cynamon i marchewkę w dalszym ciągu ubijając. Masę przelać do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto można posypać niewielką ilością cynamonu.
Ciasto doskonale smakuje również z dynią lub z marchewką i dynią (pół na pół).
Polecam do gorącej herbaty na długie zimowe wieczory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz