środa, 11 stycznia 2012

Ciasto marchewkowe

Pogoda za oknem bardziej przypomina jesienną niż zimową, dookoła szaleją wirusy i nietrudno o przeziębienie. Dlatego dziś polecam coś jednocześnie smacznego i bradzo zdrowego - ciasto marchewkowe. Już bardzo dawno go nie piekłam, a zawsze kojarzy mi się z zimą. Może to przez marchew, która jest dostępna i smaczna o tej porze roku, a może przez to, że ciasto ma korzenny aromat przypominający nieco smak piernika. 

Składniki:

4 jajka
1 ½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 ¼ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
ok. ¾ - 1 kg marchewki


Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Jajka ubić z cukrem. Powoli dodawać mąkę i olej cały czas ubijając. Na końcu dodać proszek do pieczenia, cynamon i marchewkę w dalszym ciągu ubijając. Masę przelać do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto można posypać niewielką ilością cynamonu.

Ciasto doskonale smakuje również z dynią lub z marchewką i dynią (pół na pół).

Polecam do gorącej herbaty na długie zimowe wieczory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz