sobota, 5 stycznia 2013

Faszerowane awokado


Karnawał w pełni, a to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Jeśli ktoś chciałby zakoczyć przyjaciół wykwintną przystawką, proponuję awokado. Owoce awokado nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Są bogate w witaminę A, która zapewnia piękną skórę (zwłaszcza teraz, kiedy zimą narażona jest na piękanie spowodowane mrozem). Awokado polecane jest także we wszelkich dietach, także dla osób z miażdżycą czy problemami z wątrobą. Awokado jest doskonałe do rozmaitych sałatek i sushi, ja jednak najbardziej lubię faszerowane. Miąższ tego owocu można wymieszać właściwie ze wszystkim, co podpowie nam fantazja. Ja najczęściej imrowizuję i dodaję to, co akurat mam w lodówce. Przede wszystkim są to wędzone ryby, owoce morza lub szynka. Dziś proponuję awokado na trzy sposoby: z mortadelą i oliwkami, z łososiem i kaparami oraz moje ulubione - z krewetkami.

Awokado z mortadelą i oliwkami

Składniki na 6 porcji:

3 dojrzałe owoce awokado
25 dag mortadeli
100 g zielonych oliwek
1 łyżka majonezu
pieprz

Awokado przekroić na połówki, wyjąć pestkę i delikatnie wydrążyć łyżką miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ należy wybrać w miarę dokładnie, ponieważ skórka nie będzie już służyła do jedzenia, a jedynie do podawania potrawy. Miąższ przełożyć do miski i ugnieść na papkę. Mortadelę i oliwki drobno pokroić i dodać do awokado. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych skórek awokado.


Awokado z łososiem i kaparami

Składniki na 6 porcji:

3 dojrzałe owoce awokado
25 dag wędzonego łososia
100 g kaparów
1 łyżka majonezu
pieprz
sok z cytryny

Awokado wydrążyć tak jak w poprzednim przypadku. Miąższ rozgnieść i dodać drobno pokrojonego łososia oraz kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Podawać w wydrążonej wcześniej skórce. Przed podaniem całość można skropić niewielką ilością soku z cytryny.


Awokado z krewetkami

Składniki na 6 porcji:

3 dojrzałe owoce awokado
25 dag krewetek koktajlowych
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Awokado przygotować tak jak w dwóch poprzednich przypadkach. Do rozgniecionego miąższu dodać krewetki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do wydrążonych skórek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz