wtorek, 26 marca 2013

Wokół świątecznego stołu: wielkanocna baba


Nie mam doświadczenia w pieczeniu ciast. Kiedy parę lat temu po raz pierwszy chciałam upiec babkę drożdżową na święta, najpierw pięknie wyrosła, a potem... cała opadła! Baby drożdżowe są bardzo wrażliwe na zbyt szybkie zmiany temperatury. Od tamtej pory na Wielkanoc piekę prostszą do wykonania babkę piaskową.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
15 dag proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/2 kostki masła + masło do natłuszczenia formy
2 jajka
1 szklanka cukru pudru + cukier puder do posypania
1/2 szklanki mleka
2 łyżki bułki tartej

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć na pianę, po czym powoli dodawać jajka i cukier puder, następnie dodawać mąkę i mleko nie przerywając mieszania. Formę na babę posmarować pozostałym masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz