czwartek, 24 kwietnia 2014

Tarta poświąteczna

Święta, Święta i po Świętach! W tym roku Śniadanie Wielkanocne dla całej rodziny robiłam u siebie w domu. Niestety jak to przy takich okazjach bywa, goście nie wszystko zjedli i dużo jedzenia zostało. Staraliśmy się zjeść resztki w dwa kolejne poświąteczne dni. Nie lubię wyrzucać produktów spożywczych, więc starałam się jak najwięcej ocalić, choć niestety część potraw się popsuła i musiała wylądować w koszu na śmieci. Z resztek tatara mój mąż usmażył kotlety mielone dla dzieciaków, a pozostałe mięso i wędliny zamroziłam. Niestety duży kawałek dobrej gatunkowo szynki był już wcześniej rozmrożony. Długo zastanawiałam się, co z nim zrobić, a ponieważ na dziś nie miałam obiadu, pomyślałam, że zużyję szynkę do jakiegoś szybkiego dania. Może tarta? W lodówce znalazłam jeszcze podsmażone wcześniej pieczarki (potrzebne mi były na Święta do jajek faszerowanych, ale przygotowałam za dużo) i cebulę oraz dwa rodzaje sera pleśniowego. Dokupiłam czerwoną paprykę, kapary i mrożone ciasto francuskie. Wolę co prawda tarty na kruchym cieście, ale przygotowanie takiej zajęłoby dużo więcej czasu. Szynkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na pikantnej oliwie z dodatkiem chili, dodałam cebulę pokrojoną w półplasterki i paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażyłam wszystko razem. Na końcu dorzuciłam pieczarki, które były już wcześniej pokrojone w plasterki i usmażone na maśle oraz pół słoiczka kaparów. Rozmrożone ciasto przełożyłam do formy na tartę, nakłułam widelcem i rozłożyłam na nim farsz. Na wierzchu ułożyłam plasterki sera brie, pomiędzy którymi rozkruszyłam odrobinę roqueforta. Całość zapiekłam. Robiłam już tarty i zapiekanki z dość podobnym farszem, jednak pikantna oliwa, kapary i zestawienie dwóch serów pleśniowych nadały tej tarcie bardzo charakterystyczny smak. Wyszła oryginalnie i bardzo smacznie. No i szynka się nie zmarnowała! 


2 komentarze:

  1. Rewelacja,na pewno "ukradne" przepis , sama lubie eksperymentowac :-) A Piotrowi gratuluje kreatywnej zonki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Na blogu jest jeszcze kilka innych przepisów na tarty i zapiekanki.

      Usuń