niedziela, 21 czerwca 2015

Tarator - bałkański chłodnik

Właśnie zaczęło się lato, choć patrząc przez okno, wcale tego nie widać. Gdy jednak nadejdą upały, zimne dania będą idealne! I wcale nie mam na myśli lodów, tylko zupy, czyli chłodniki, które występują w kuchniach większości krajów europejskich. Jednym z bardziej znanych jest bałkański tarator, który w Bułgarii serwowany jest jako zupa, natomiast w Grecji czy Macedonii raczej jako sałatka, przystawka. Przyrządza się go na bazie jogurtu z dodatkiem zielonego ogórka. Jest niezwykle lekki, choć sycący. I naprawdę idealnie smakuje w czasie upałów!

Składniki:

2-3 ogórki
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
1 l zsiadłego mleka lub jogurtu typu greckiego
tłuczone orzechy do posypania

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zgnieść w moździerzu wraz z solą. Ogórek i czosnek dodać do jogurtu, następnie dodać jeszcze odrobinę oliwy i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Schłodzić. Przed podaniem posypać orzechami.



Przepis pochodzi z książki "Makedonski stol", red. Anastas S. Odžaklieski (wyd. Matica Makedonaca u Hrvatskoj, Zagreb 2009).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz