poniedziałek, 22 czerwca 2015

Bałkańskie papryki faszerowane serem

Pozostanę jeszcze w bałkańskim klimacie. Papryki faszerowane serem solankowym to danie typowe dla całego regionu. Jadłam je i w Bułgarii, i w Grecji, i w Macedonii. Bułgarskie nieco różnią się od tych serwowanych w innych krajach bałkańskich, bowiem papryki są dodatkowo panierowane (mniej więcej jak u nas kotlety schabowe), a czasami serowe nadzienie wzbogacone jest np. pomidorami. Jestem fanką papryki w każdym wydaniu, więc smakowały mi i jedne, i drugie. Do faszerowania używa się podłużnych jasnych papryk, które do niedawna były bardzo trudno dostępne w Polsce. Cieszę się bardzo, że w końcu pojawiły się na naszym rynku.

Składniki:

10 podłużnych jasnych papryk
½ kg owczego sera solankowego (bułgarskie sirene, feta, ewentualnie twarożek)
3-4 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Ser wymieszać z jajkami i doprawić pieprzem. Napełnić papryki masą serową do ¾ objętości. Smażyć na patelni w sporej ilości oliwy przez 3-5 min. aż do momentu, gdy ser całkowicie wypełni paprykę. Pod koniec smażenia posolić. Można także piec w piekarniku (ok. 30 min. podlewając bulionem warzywnym).




Przepis pochodzi z książki "Makedonski stol", red. Anastas S. Odžaklieski (wyd. Matica Makedonaca u Hrvatskoj, Zagreb 2009).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz